یکی از فعالیتهای اثربخش فرهنگی مشایخ نقشبندی هورامان در کردستان، ابتکار در ارایۀ خطبۀ جمعه در مرکز خانقاهی آنان به زبان کردی است. نخستین بار شیخ محمد علاءالدین نقشبندی بود که در نامهای به استاد فرزانه و دانشمند توانا، ملا عبدالکریم مدرس، در ۲۶ رجب ۱۳۵۳ ه.ق، از او درخواست کرد تا «جهت افهام عوام»، خطبههایش را در خانقاه بیاره به زبان کردی ارایه دهد.
این ابتکار فرهنگی به تدریج مورد توجه و استقبال مردم و علما قرار گرفت و ملا عبدالکریم مدرس به عنوان فرد اصلی در ترویج این روش، برای آموزش سایر امامان جمعه در کردستان ـ که به چنین روشی عادت و در نتیجه هنوز آمادگی لازم را نداشتند ـ مجموعهای از خطبههای کردی را آماده کرده و در قالب یک کتاب به نام وتاری «ئایینی بۆ ڕۆژانی ھەینی» به چاپ رساند.
در ادامۀ کارِ ملا عبدالکریم مدرس و با هدف اثرگذاری بیشتر خطبهها در جامعۀ کردستان و نیز حفظ زبان کردی، یکی دیگر از عالمان خانقاهی نقشبندیه به نام ملا محمد شلماشی، امام و خطیب خانقاه مولانا خالد شهرزوری در سلیمانیه، مجموعهای از خطبههای کردی را، این بار به تناسب ماههای مختلف سال قمری در ۱۳۹۶ ه.ق آماده کرد و دو سال بعد به نام «تیشکی مینبهر» به چاپ رساند.
پس از این نخستین تلاشها بود که سنت ارایۀ خطبه به زبان کردی در مناطق کردنشین رواج یافت و به نوعی، اهتمام به این زبان در میان نخبگان دینی و فرهیختگان با گرایش صوفیانه شکل گرفت.
ثبت دیدگاه دربارۀ یادداشت